Corner Cottage

Project Category
Sector: Residential
Clients: Mr & Mrs D Scivier
Value: £750,000.00

We worked closely with the client on this 17th century cottage to maintain as many of the original features as possible following a fire in the thatched roof which caused devastation to first floor through water ingress.

The project consisted of replacing the original thatched roof with a tiled roof of handmade clay tiles on the original cottage and the extension which was built in the 1990’s.

One of the many challenges was maintaining enough of the traditional features in the original part of the cottage and replicating them throughout the full property, along with sourcing new materials to match existing period materials which were lost in the fire.

The original cottage was built in the 1700’s with an extension added in the 1990’s. This meant two different hand cut roof constructions were required, one being softwood on the extension with hardwood rafter tails on the original cottage. By using these techniques on the hand cut oak roof, it gave the appearance of uniformity from the outside.

The tiles were reclaimed handmade clay, keeping the look of a cottage built in that period by adding a tiled roof, the client gained additional ceiling height which had previously been taken up by the thatched roof.

Reconstruction of one of the chimneys – this was removed and rebuilt using reclaimed Edwardian bricks.

Construction of the new roof which required raising the existing wall plates to accommodate a new tiled roof finishing on the existing thatched roof ridgeline.

The original kitchen units were retained, refurbished and reinstalled with new marble worktops and new feature tiling to the walls.

The agar was removed and refurbished off site and then reinstalled.

Bathroom suites in the original part of the cottage were retained and refurbished with the original fittings and reinstalled in the extension. A bath was added to the second bathroom.

Installation of a new wood burning stove in the dining room of the original cottage. The wood burner in the lounge was removed, refurbished, re-installed and certified.

The property required a full rewire and a bespoke heating system was installed utilising the heat from the wood burning stoves to produce hot water.

All internal oak beams were sandblasted to remove ingrained soot and water staining from the fire and some of the salvaged oak was used for partitioning on the first floor.

In the original part of the cottage, the beams and purlins were to be left exposed. In the extension, the ceilings were to be plastered. The plastering in the entire cottage was dressed into the beams to emanate a traditional period feature.

External doors to the original cottage were overhauled and refurbished and new bi-fold doors were installed to the extension.

All windows were replaced with new double glazed units in oak to provide a consistent look in keeping with a cottage of this period .

+44 (0)23 8025 2931

    Main Switchboard

vear@veargroup.com